Вече говорихме за това, че SEO оптимизацията е многокомпонентен процес, който се изразява в изработката (или последващата преработка) на сайт, който трябва да бъде възможно най-лесно откриваем от търсачките. Звучи доста просто особено когато го четете в текстове като този, чиято цел е да направи нещата лесни за осмисляне. На практика обаче аспектите на SEO-то съвсем не се изчерпват с най-често обговаряните елементи – ключови думи, линкове и HTML тагове. Един от проблемите, които трябва да се обмислят и да се имат предвид, за да бъде крайният резултат (оптимизацията) качествен, е този за хостинга и неговата роля в SEO-то.

Има ли значение кой хоства сайта ви?

Един от големите проблеми, пред които ще се изправите относно хостинга, е местоположението на вашата хостинг компания. Тук трябва да направите важно решение в зависимост от локацията на потенциалните потребители на сайта. Нека си послужим с пример при обяснението.

Ако си купите домейн, който се хоства от сървър в Англия, това ще се отрази негативно на класирането на сайта ви за търсене, зададено от България. Причината е, че търсещите машини ще се смутят от противоречието, което се получава между географското местоположение на сайта ви и сървъра, обслужващ домейна. И тъй като логиката на търсачките съобразява и фактора географско местоположение на сайта при формирането на резултати при търсене, със сигурност за българските потребители вашият сайт ще се класира на по-задна позиция, отколкото за потребители в Англия (при еднакви параметри на търсенето).

Скоростта е друг фактор, който оказва влияние върху класирането на сайта. Тази характеристика в голяма степен се определя от кода и конфигурацията на сайта ви. Но скоростта на зареждане на сайта зависи и от хостинга.

Често един сървър обслужва стотици сайтове. Големият брой сайтове означава и усвоявате на голям ресурс от сървъра, а това автоматично означава повече време за зареждане за сайтовете, поддържани от този сървър. Тоест при избор на хостинг компания би следвало да се направи предварително проучване и относно капацитета на сървърите на съответната фирма.

Друга важна информация, която трябва да се провери при избор на хостинг, е доколко услугата е качествена, тоест дали гарантира непрекъснат достъп до сайта. Както вече обяснихме в статията „Как работят търсачките“ търсещите машини разполагат с механизъм за индексиране (spiders, crawlers), според който отчитат различни нива от съдържанието на сайта ви. Ако търсещите машини твърде често попадат на недостъпен сайт, има голяма вероятността да го счетат за неработещ и просто да го прескачат. Което неминуемо се отразява негативно на класирането на този сайт.

Изводът е, че хостинг услугата трябва да се подбере внимателно, защото тя има значение за класирането на сайта ви. В този избор критерият цена не бива да е водещ, тъй като не винаги по-скъпият хостинг ще е най-доброто решение за вашите нужди.

споделяне във facebook