SEO оптимизацията има едно специфично звено, популярно като Social-Mediа Optimization. Както личи от названието, това е оптимизация, насочена към информацията, която се споделя в социалните мрежи.

Ясно е, че SEO-то по принцип означава правилната информация да бъде представена и структурирана по правилния начин, за да бъде съдържанието на даден сайт лесно откриваемо от крайния потребител през търсачките. Със Social-Mediа Optimization основната концепция е абсолютно същата, само че оптимизирането е съобразено с правилата, по които се разпространява информацията в социалните мрежи. Целта тук е ние да определим какво съдържание ще се споделя по мрежите, а не да разчитаме социалните мрежи да си „харесват“ части от информацията на сайта ни.

На оптимизиране подлежат заглавието на поста, снимката към него, както и краткото описание, видимо преди да се кликне върху връзката за споделяне. Двата основни въпроса са защо е нужно това оптимизиране и как се постига.

Социалните мрежи имат едно голямо предимство, което се използва при оптимизирането на сайтове. Споделената в тях информация има потенциалната възможност да се прегледа от много голяма аудитория, без дори крайните потребители да полагат усилие да я търсят. Информацията просто попада на стената им. Идеята на оптимизирането за социални мрежи е да се извлече полза от тази особеност като съответният пост се представи по възможно най-атрактивния начин. Така се увеличава вероятността за кликване върху него, лайк, споделяне и посещение върху сайта. По този начин имате възможност да повишите трафика към сайта си.

При Social-Mediа Optimization имаме възможност да зададем заглавие, снимка и описание на поста, различно от това на текущата в сайта статия или страница, като съобразим персонализираното съдържание за споделяне с нуждите ни. Чрез тези три основни компонента на класическия социален пост можем да представяме цялостната си дейност или пък да промотираме конкретен продукт или услуга. Доколко добре ще се възползвате от оптимизацията за социални мрежи зависи от въображението ви и доколко цялостната ви маркетингова стратегия е съобразена с представянето в интернет и социалните мрежи в частност.

Най-лесният и достъпен начин за Social-Mediа оптимизация са безплатни плъгини за SEO (например WordPrees SEO by Yoast) или платени техни варианти с повече екстри, както и SEO приложения, вградени в темата на сайта ви. Предимството тук е, че са достъпни за средностатистическия потребител и могат да се постигнат добри резултати с малък вложен ресурс. Достатъчно е да имате идея какво искате да постигнете.

Неприятният момент е, че се изискват добри познания относно принципите на работа на конкретните социални мрежи, в които желаете да публикувате съдържание, за да настроите тези приложения да работят във ваша полза. В противен случай ще виждате съобщения за грешки или пък ще публикувате съдържание по неправилен начин. Съответно то няма да изпълнява пълноценно функциите си по мрежите и вашите очаквания ще останат излъгани. В тези случаи е добре да се обърнете към специалист по web development. Достатъчна е еднократна консултация и настройка и след това вие ще можете спокойно да работите с тези приложения.

spodelime