Pay-per-click е термин, който често се споменава по отношение на ключовите думи, и нерядко се възприема като задължителна част от SEO оптимизацията. В действителност Pay-per-click и ключовите думи имат допирни точки, но те не вървят на всяка цена ръка за ръка и не е задължително да са обвързани.

Казано накратко pay-per-click е вид онлайн реклама, целяща да повиши таргетирания поток потребители към сайта. За разлика от по-традиционните начини за рекламиране обаче в този случай заплащането зависи от броя кликвания върху рекламата (аналогично на броя показвания на рекламата). Обикновено услугата се предлага от страници с висока посещаемост. Към момента една от най-популярните pay-per-click услуги е тази на Google – Google AdWords.

Ако планирате pay-per-click реклама в търсачка или социална мрежа, едно от важните неща, които трябва добре да обмислите предварително, са ключовите думи, на които да заложите. Вашата реклама ще излиза в търсачките, когато потребителите предприемат търсене именно по тези думи и изрази. За социалните мрежи пък ключовите думи са ориентир какви реклами да се показват на определени потребители.

Така че е добре да сте внимателни в подбора им и да се допитате до фирмата или специалиста, които поддържат сайта ви, за съвети и насоки. Изискайте от тях статистическа информация от Google Analytics за потребителския интерес към сайта ви по отделни ключови думи. Това ще ви покаже с какви думи най-често хората асоциират дейността ви. По правило по-специфичните и тясно обвързани с дейността на сайта ключови думи дават по-добри резултати срещу по-ниска цена. Популярните и по-широкообхватни думи ще ви струват повече и не е гарантирано, че ще ви донесат висока популярност или голям трафик.

Един от особените моменти при pay-per-click кампаниите е как се съчетават с Organic SEO-то, какви са последствията от прилагането на двата маркетингови подхода и дали въобще е удачно да се съвместяват?

По въпроса няма единомислие. Някои вярват, че pay-per-click рекламата се отразява негативно на постигнатите с Organic оптимизация резултати. Счита се, че заплащането за позициониране веднага намалява ефективността на всички Organic SEO практики, прилагани към рекламирания сайт. Според други специалисти пък няма никакъв смисъл от pay-per-click рекламата, тъй като същите резултати могат да бъдат постигнати по методите на Organic SEO оптимизацията, макар и за малко по-дълго време. Най-разпространеното мнение е, че комбинацията от двата подхода е най-доброто решение. Привържениците на тази теория вярват, че pay-per-click рекламата е много по-ефективна, когато се прилага като допълнение на Organic оптимизацията. Тоест за реклама се подберат същите или близки ключови думи до тези, по които е оптимизиран сайтът.

На кой подход ще заложите, зависи от вашата нагласа по въпроса и от съвета, който ще ви даде SEO специалистът. При всички положения трите позиции очертават въпроси, по които да мислите, преди да пристъпите към действие. Нашият съвет е да не залагате твърде много на pay-per-click рекламата. По всяка вероятност тя ще ви помогне за постигане на висока посещаемост в сайта ви. Но както вероятно знаете многото посещения сами по себе си не означават задължително ръст в печалбата за вас.

сподели ме