Изборът на име за сайт най-често се съобразява с името на фирмата или компанията, име на човек или дума/фраза, която изразява техния смисъл. Това, което рядко се взима под внимание, е, че името на сайта има отношение към SEO оптимизацията. Въпросът е как точно домейнът работи в полза на SEO-то и как да изберем възможно най-доброто име за нашия сайт?

Защо името е толкова важно?

Името на сайта на практика е част от съдържанието му. При това представителната част не само за обществото, но и за търсещите машини. За да индексират сайта, търсачките първо се обръщат към домейна и след това към останалите му компоненти – структурни и тематични. Поради тази причина от изключително голяма полза за доброто класиране на вашия сайт е да изберете за име дума, която представя специфична страна на вашата дейност, продукт или концепция на дейността ви. Най-добре е да използвате за име на домейна ключова дума, по която ще оптимизирате сайта си, или по която бихте желали потребителите да ви откриват.

Изберете възможно най-кратко име

Ако домейн името изисква твърде много внимание, за да бъде изписано правилно заради правопис или дължина на думата/фразата, рискувате да загубите част от трафика към страницата си. Дългото име на първо място означава, че адресът ще е по-труден за запомняне. Освен това твърде многото букви в името означава по-голяма вероятност за допускане на правописни грешки. Което означава, че дългите и сложни имена затрудняват достъпа на потребителя до сайта.

Уникално домейн име

Ако името на домейна, което ви харесва и отговаря на вашата дейност, вече е заето, не прибягвайте до добавяне на препинателни знаци или цифри само за да останете близо до вашата първоначална идея. Опитайте да се оразличите от заетия домейн като добавите представки или наставки или видоизмените по друг начин. Съсредоточете се върху корена на думата, носител на основния смисъл, и търсете производни думи, които биха ви свършили работа. Старайте се домейн името да е възможно най-много уникално и да се отличава достатъчно (не само по една буква) от вече съществуващи такива. В противен случай рискувате при неправилно изписване при търсене потребителите да попадат на друг сайт вместо на вашия и така ще губите трафик.

Ако този метод не сработва, опитайте да намерите друга сходна по смисъл дума, която по възможност е част от списъка с ключови думи, които ще използвате при изграждането на съдържанието на сайта.

Разширението има значение

Съществуват много домейн разширения, от които може да се избира – bg, info, net, org, biz, eu и много други. Запомнете обаче, че ако избраното от вас домейн име е свободно с разширение .com, е най-добре да изберете него. Да оставим техническата страна на въпроса. Дори самият факт, че .com разширението е добре наложено в съзнанието на потребителите, ще бъде от полза за вашия сайт.

Домейн името е само един елемент от цялостната SEO стратегия по оптимизирането на сайта. Важно е да разберете, че вашата оптимизация не е обречена на неуспех, ако вече сте избрали име за сайта си и то не отговаря на изброените препоръки. Качествената SEO оптимизация борави с още много механизми, така че изборът на домейн име не гарантира нито провал, нито категоричен успех. Но при всички случаи обмисленият избор на име в комбинация с прилагането на други SEO практики може да бъде изключително продуктивно за доброто класиране в търсачките.

сподели ме